Συνέντευξη με τους μελαγχολικούς Moaning Silence.

 

Οι Moaning Silence, γκρίζοι σαν την πόλη από όπου κατάγονται, την Αθήνα, βάζουν το μελαγχολικό τους πέπλο για να μας ταξιδέψουν. Μάλιστα αυτό φαίνεται και στο ” Α Waltz Into Darkness” που θα κυκλοφορήσουν.

1) Συστήστε μας το σχήμα των Moaning Silence.

Καλησπέρα , ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία!
Οι Moaning Silence είναι ένα σχήμα που δημιουργήθηκε το 2014 και έκτοτε έχουμε κυκλοφορήσει ένα full length album καθώς και ένα EP. Μετά από αρκετές αλλαγές στη σύνθεσή μας, σήμερα το line up περιλαμβάνει της Ελευθερία στα φωνητικά, το Χάρη στα πλήκτρα, τον Αντώνη στο μπάσο και εμένα στις κιθάρες και τα αντρικά φωνητικά.

2) Πώς πήρατε το όνομά σας;

Όσο παράξενο και αν ακούγεται, το όνομα το οφείλουμε σε μία κάρτα από το διάσημο τότε παιχνίδι καρτών “magic the gathering”, όπου και απεικόνιζε μια φιγούρα υπό τον τίτλο Moaning Spirit! Δε χρειαζόταν πολύ, έκανα μια γρήγορη αναζήτηση στο internet, και αφού είδα ότι υπήρχε ήδη συγκρότημα με αυτό το όνομα, αποφάσισα να το τροποποιήσω σε Moaning Silence. Είναι δύο όροι αντιφατικοί, κάτι που ταιριάζει ακόμα περισσότερο στη φιλοσοφία της μπάντας.

2) Έχετε ένα κράμα gothic και doom ήχων στη μουσική σας. Πώς προέκυψε αυτό;

Συνηθίζω να λέω πως οι Moaning Silence κινούνται στο χώρο του ατμοσφαιρικού metal με κάποιες gothic και doom πινελιές. Και με τον όρο ατμοσφαιρικό, εννοώ όλο αυτό τον ήχο που γιγαντώθηκε τη δεκαετία του 90’. Θεωρώ πως δεν πρόκειται για καθαρό doom μιας και δεν ακολουθεί τα κλασικά μονοπάτια αυτού του είδους αλλά ούτε και gothic, τουλάχιστον με τη σημερινή έννοια, αφού αποφεύγει τους έντονους μελοδραματισμούς και τα τυπικά κλισέ του gothic. Ίσως είναι μια μίξη όλων αυτών των ρευμάτων, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μελαγχολικής μουσικής.

3) Από τι αντλείτε έμπνευση για τη μουσική σας;

Από οτιδήποτε έχει να κάνει με τα ανθρώπινα συναισθήματα. Τον πόνο, την απώλεια, τη θλίψη, τη μελαγχολία, το θυμό και την πίστη. Οτιδήποτε μπορεί να συμβαίνει γύρω μας, είναι ικανό να μας δώσει έμπνευση. Όσο για μένα προσωπικά, μια άλλη σημαντική πηγή έμπνευσης είναι η λογοτεχνία και τα μαγικά μονοπάτια που μπορεί να σε ταξιδέψει.

4) Ποιες είναι οι επιρροές σας;

Εμένα θα με πεις πιο πολύ κολλημένο στον ήχο των προηγούμενων δεκαετιών, με τα 90’s να έχουν την τιμητική τους. Η Ελευθερία έχει πιο κλασική μουσική παιδεία, κάτι που ίσως φαίνεται και στον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει κάποια κομμάτια. Ο Χάρης είναι fan του post ήχου ενώ ο Αντώνης είναι ο πιο progressive από όλους μας.
Σίγουρα πάντως, θα βρεις κάτι από Anathema, Paradise Lost, Lake of Tears και Theatre of Tragedy στις δουλειές μας.

5) Θέλετε να μας μιλήσετε λίγο για το νέο σας single;

Το “I am the sorrow” αποτελεί ίσως το πιο light κομμάτι του δίσκου, τη “μπαλάντα”. Στιχουργικά έχει να κάνει με την κατάθλιψη και την προσπάθεια της ηρωίδας να ζήσει με αυτή. Μουσικά περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που μας χαρακτηρίζουν και βγάζει αυτή τη γλυκιά μελαγχολία. Το lyric video είναι αποτέλεσμα της εκπληκτικής δουλειάς των παιδιών στην HK Visual Creations.

6) Πότε να περιμένουμε το νέο σας άλμπουμ; Πού ηχογραφήθηκε;

To νέο album με τίτλο “A waltz into darkness” θα κυκλοφορήσει επίσημα από τη Symmetric Records στις 5 Μαίου. Οι ηχογραφήσεις έγιναν για μία ακόμα φορά στα Sound Symmetry Studios, υπό την καλλιτεχνική εποπτεία του Bob Katsionis (Outloud, ex-Firewind), ο οποίος ανέλαβε την παραγωγή και τη μίξη του δίσκου ενώ έπαιξε και όλα τα πλήκτρα.

7) Τι κριτικές πήρατε για τις παλιότερες κυκλοφορίες σας και για το νέο single;

Αν και τόσο το “A world afraid of light” του 2015 όσο και το “Fragrances from yesterdays” EP του 2017 ήταν αυτοχρηματοδοτούμενες κυκλοφορίες, πήγαν πολύ καλά για τα δεδομένα της εποχής και του συγκεκριμένου αυτού μουσικού ιδιώματος. Ειδικά ο πρώτος μας δίσκος απέσπασε πολύ καλές κριτικές. Κάτι που γίνεται σιγά σιγά και με το single.

8) Πώς βλέπετε την ελληνική σκηνή σήμερα;

Θα πω κάτι που λένε όλοι αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Οι ελληνικές κυκλοφορίες δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα αυτές του εξωτερικού τόσο στο συνθετικό και τεχνικό κομμάτι όσο και σε θέματα παραγωγής. Δεκάδες εξαιρετικές κυκλοφορίες που αξίζει κανείς να ασχοληθεί. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στη δισκογραφική επιστροφή τόσο των The Elysian Fields όσο και των τεράστιων για μένα On Thorns I Lay.

9) Είναι live σχήμα οι Moaning Silence;

Οι ζωντανές εμφανίσεις μας μέχρι στιγμής ήταν πολύ περιορισμένες. Θέλω ωστόσο να πιστεύω πως από το φθινόπωρο, αν όλα πάνε καλά, να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε ζωντανά το υλικό μας.

10) Τι όνειρα έχετε για το σχήμα;

Ο ομαδικός αλλά και ο ατομικός στόχος, μιας και οι Moaning Silence είναι δικό μου παιδί, είναι η διάρκεια. Είναι πολύ εύκολο στις μέρες μας να μπεις σε ένα studio και να γράψεις ένα δίσκο. Το δύσκολο κομμάτι είναι να έχεις διάρκεια, να έχεις τη δική σου πορεία και σε πείσμα των καιρών να συνεχίζεις να κάνεις αυτό που σε εκφράζει. Οπότε, αν σε δέκα χρόνια, είμαστε ακόμα εδώ και συζητάμε για τον επόμενο δίσκο των Moaning Silence, αυτό θα είναι η ουσιαστική επιτυχία.

 

https://www.facebook.com/moaningsilence
https://moaningsilence.bandcamp.com/releases
https://www.youtube.com/channel/UCSXi2widV0NhxVBTQ-A_JYg
https://www.facebook.com/symmetricrecords/
https://symmetricrecords.bandcamp.com/

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.